Mask i granskogen

AD01E027-C1FE-41A8-9D01-D97DF9DD4F1F

Pedagog: Vad äter masken? Var lever den?

Barnen: Den  äter löv. Den lever i skogen, på jorden o i jorden.

Barnen- vi kan gräva ner godis, masken äter äpple…
Pedagog- vilka djur bor mer i jorden?
Barnen-mullvadar bor under jorden o småkryp.
Barnen vet att maskar äter löv, men äter de något mer? För att ta reda på det, men även ta reda på vad som händer med skräp som finns i naturen bestämde vi för att gräva ner lite saker i jorden. Dessa saker får sedan ligga kvar ett tag i jorden så vi kan titta med jämna mellanrum vad som händer med dem.
Vi hjälps åt att gräva en grop, det är hårt det finns löv, rötter o stenar.
Barnen- Det är torrt i marken. Masken tycker ju om vatten. Stenar är inte bra de kan döda masken.
Pedagog: Ni vet när det har regnat då, ser man jättemånga maskar uppe på marken.
Vi provar att gräva ner lite olika saker; äppelskrutt,bananskal, servett, toarulle,tuschpenna,spik,vattenflaska, tygbit, gröna löv. (Barnen tycker att vi ska ta bort korken så masken kommer åt vattnet. De reagerar på att det faktiskt är skräp som vi gräver ner.)
Vi täcker gropen med jord o löv. Märker ut med pinnar o ett gult plastband runt trädet.
Då vi gick hem var det ett barn som sa: Men nu glömde vi att se vad som hänt med det vi grävde ner….
Ur Lpfö 98/16
Förskolan ska sträva efter att varje barn
  • utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.
  • utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.